Zielony koktajl

Składniki:
– 2 garście jarmużu bez łodyżek
– 1 kiwi
– 2 krążki ananasa
– 0,5 jabłka
– sok z połowy cytryny
– 0,5-1 szklanki wody mineralnej

Sposób przygotowania:
Z jarmużu usunąć łodyżki, kiwi obrać. Jarmuż z owocami wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i wodę. Wymieszać.

Słodkie kulki orzechowo-cytrusowe

Składniki:
– garść daktyli suszonych
– garść orzechów włoskich
– 3 łyżki masła orzechowego bez cukru
– 2 łyżeczki kakao
– jedną lub dwie garście opiekanych płatków jaglanych
– 2 mandarynki

Sposób przygotowania:
Daktyle suszone i orzechy namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie przez ok. 1-1,5 godz. Mandarynkę obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Owoce z orzechami zmiksować „lekko” w malakserze, następnie dorzucić masło orzechowe, kakao i dobrze wymieszać. Na sam koniec dodać płatki opiekane jaglane i wymieszać. Uformować kulki. To zdrowa przekąska, która jest źródłem kwasów omega-3, witaminy E, witamin z grupy B i magnezu.

Surówka z kapusty kiszonej, ogórka kiszonego i jabłka

Składniki:
– garść kapusty kiszonej (może być z marchewką)
– 2 ogórki kiszone średniej wielkości
– 0,5 jabłka ze skórką
– natka pietruszki
– szczypta pieprzu
– 1 łyżka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną poszatkować, ogórka i jabłko pokroić w kostkę i wrzucić do miseczki. Wymieszać. Dodać natkę pietruszki, przyprawić pieprzem i skropić oliwą z oliwek.

 

Deser owocowy z migdałami i czekoladą

Składniki:
– 1 pomarańcza
– 1 kiwi
– 1 banan
– garść blanszowanych migdałów
– 2 kostki czekolady gorzkiej 85% kakao

Sposób przygotowania:
Owoce pokroić i dodać do miseczki razem z migdałami. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Smacznego 🙂

Jak poprawić stan skóry za pomocą diety?

To co jemy ma ogromny wpływ na wygląd naszej skóry. Pożywienie, które jest źródłem antyoksydantów, m.in. witamin, minerałów, polifenoli ma niebagatelny wpływ na jakość naszej skóry. Tak samo jak właściwe nawodnienie komórek ciała. Postaraj się wypijać co najmniej 7-8 szklanek wody w ciągu dnia. Pij powoli i małymi łykami, aby woda weszła do komórek. Pamiętaj, nałożenie samego kremu nawilżającego nawet dobrej jakości nie wystarczy, żeby skóra była jędrna, gładka i dobrze nawilżona.

Antyoksydanty, których źródłem jest żywność dobrej jakości są niezbędne do walki z wolnymi rodnikami tlenowymi, które stale powstają w naszych organizmach w procesach utleniania. Negatywne czynniki środowiska, takie jak promieniowanie UV, dym papierosowy, zanieczyszczenie powietrza mają wpływ na tempo tworzenia wolnych rodników. Zresztą nie tylko one. Duży wpływ na ich powstawanie ma długotrwały stres, zbyt intensywny wysiłek fizyczny oraz niewłaściwa dieta.

(więcej…)

Szarlotka z przyprawami korzennymi

Składniki:
na ciasto
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej
– 2 żółtka jaj
– 3/4 kostki masła 83% tł.
– 1 cukier z laską wanilii
– 3-4 płaskie łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie jabłkowe
– 1 kg jabłek szarej renety
– 2 słodsze jabłka
– 1 łyżeczka miodu
– przyprawy korzenne mielone: cynamon, imbir, goździki, kardamon

Sposób przygotowania:
Wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, cukier z laską wanilii. Dodać żółtka i starte na tarce masło. Zagnieść ciasto (wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni). Z ciasta zrobić dwie kulki, włożyć do torebek foliowych i schować do zamrażalnika na ok. 10 min. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i uprażyć w garnku dodając przyprawy korzenne i miód. Na kwadratową blachę (wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem) zetrzeć jedną kulkę ciasta. Podpiec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 7 min. Blachę wyjąc z piekarnika i wyłożyć uprażone jabłka. Na wierzch zetrzeć kolejną kulkę ciasta. Piec w temp. 180 st. przez kolejne 40 min.

 

Mozzarella z pomidorami i bazylią

Składniki:
– 75 g mozzarelli light (5 plastrów)
– 1 pomidor
– kilka listków bazylii
– 1,5 łyżki oliwy z oliwek
– 0,5 łyżeczki octu balsamicznego
– przyprawy: pieprz, sól

Sposób przygotowania:
Mozzarellę i pomidor pokroić w plastry. Układać plastrami z dodatkiem bazylii. Przyprawić. Całość pokropić mieszanką oliwy z sokiem z cytryny.

Sałatka z indykiem i pomidorami

Składniki:
– garść rukoli
– 1 pomidor
– 1 łyżka czarnych oliwek bez pestek (najlepiej w oliwie, nie w solance)
– 100g surowej piersi z indyka
– sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta ziół prowansalskich, 1/4 łyżeczki łyżeczki miodu (ewentualnie szczypta erytrolu)- dobrze wymieszać

Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, pomidory pokroić w łódeczki. Indyka pokroić w kostkę i zamarynować w ulubionych przyprawach/ziołach z niewielką ilością octu ryżowego i oleju. Wstawić do lodówki na ok. 2 godz. (im dłużej tym lepiej). Następnie chwilę podsmażyć/poddusić na patelni, ok. 8-10 min. Jak wystygnie połączyć z warzywami. Polać sosem.

Sałatka śledziowo-ziemniaczana

Składniki:
– 3 płaty śledziowe
– 2 ugotowane ziemniaki średniej wielkości
– 1 mała czerwona cebulka
– 2 ogórki kiszone
– 1 mały jogurt naturalny 150g
– ząbek czosnku
– garść natki pietruszki
– szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe pomoczyć w wodzie, żeby były mniej słone, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ugotować ziemniaki, przestudzić i pokroić w kostkę. Cebulkę pokroić w drobne piórka, ogórki w małą kostkę. Wymieszać jogurt z wyciśniętym czosnkiem. Połączyć składniki i dodać sos. Posypać natką.

Sałatka z jajkiem, pomidorkami i awokado

Składniki:
– 1 jajko
– 2 garście różnych sałat
– 5 szt. pomidorki koktajlowe
– ½ awokado
– 1 płaska, mała łyżeczka nasion słonecznika
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sok z cytryny: do smaku
– przyprawy: szczypta soli, tymianek, bazylia.

Sposób przygotowania:
Jajko ugotować na twardo. Pomidorki przekroić na pół. Awokado obrać i pokroić w kostkę. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny  i ziołami. Wymieszać. Na talerzu ułożyć składniki i polać sosem. Całość posypać nasionami słonecznika.