Sałatka z tuńczykiem i mozzarellą light

Składniki:
– garść rukoli
– 1 pomidor
– 2 ogórki gruntowe
– 1 papryka świeża (w dowolnym kolorze)
– 70g mozzarella light w małych kulkach
– 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym
– składniki sosu: sok z limonki/cytryny, olej lniany/oliwa z oliwek
i trochę miodu (lub w wersji mniej kalorycznej – ksylitol, stewię)

Sposób przygotowania:
Rukolę ułożyć na spodzie talerza. Dodać pokrojone warzywa, przekrojone na pół kulki mozzarelli i tuńczyka. Przygotować sos i polać nim sałatkę.

Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:
– 1 szklanka fasoli czerwonej
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
– przyprawy: majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, imbir
– 3-4 łyżki soku z cytryny
– szczypta soli

Sposób przygotowania:
Można użyć fasolę czerwoną suchą albo konserwową. Suchą trzeba wcześniej namoczyć w wodzie i ugotować. Konserwową (z puszki) wystarczy dobrze przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki zmiksować z dodatkiem małej ilości wody gazowanej na gładką masę. Pastę podawać na chlebie razowym z ziarnami.

Pasta z awokado

Składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– sok z połowy małej cytryny
– 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
– 1 płaska łyżeczka oliwy z oliwek dobrej jakości
– szczypta świeżo zmielonego pieprzu
– szczypta soli

Sposób przygotowania:
Awokado najlepiej rozgnieść widelcem wtedy pasta będzie zupełnie inaczej smakować niż zmiksowana blenderem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Pasta świetnie smakuje z bagietką na zakwasie. 

Sałatka z bobem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:
– o,5 kg ugotowanego bobu
– 10 pomidorków koktajlowych
– garść ziaren słonecznika
– 1,5 łyżki oliwy z oliwek
– sok z cytryny: do smaku
– przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Ziarna słonecznika lekko uprażyć na suchej patelni. Połączyć składniki, dodać oliwę, skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku.

 

Placuszki z cukinii

Składniki:
– 1 cukinia (średniej wielkości)
– 1 duża marchew
– 1/3 szkl. mąki jasnej (tym razem takiej użyłam, ale możecie też użyć trochę ciemnej/razowej)
– 2 jajka
– przyprawy: sól, imbir, pieprz

Sposób przygotowania:
Warzywa zetrzeć na tarce z grubszymi oczkami, dodać jajko, wymieszać, później dodać mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju.