Składniki:
na ciasto
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 szklanka mąki orkiszowej ciemnej
– 2 żółtka jaj
– 3/4 kostki masła 83% tł.
– 1 cukier z laską wanilii
– 3-4 płaskie łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie jabłkowe
– 1 kg jabłek szarej renety
– 2 słodsze jabłka
– 1 łyżeczka miodu
– przyprawy korzenne mielone: cynamon, imbir, goździki, kardamon
Sposób przygotowania:
Wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, cukier z laską wanilii. Dodać żółtka i starte na tarce masło. Zagnieść ciasto (wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni). Z ciasta zrobić dwie kulki, włożyć do torebek foliowych i schować do zamrażalnika na ok. 10 min. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i uprażyć w garnku dodając przyprawy korzenne i miód. Na kwadratową blachę (wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem) zetrzeć jedną kulkę ciasta. Podpiec w piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 7 min. Blachę wyjąc z piekarnika i wyłożyć uprażone jabłka. Na wierzch zetrzeć kolejną kulkę ciasta. Piec w temp. 180 st. przez kolejne 40 min.